Griekenland deelt dit jaar voor bijna miljard boetes uit

Aan burgers met geheime buitenlandse bankrekeningen...
In een persbericht meldt de speciaal daartoe aangestelde aanklager Panagiotis Athanasiou dat hij inmiddels voor meer dan € 810 miljoen aan boetes heeft uitgeschreven voor Groekse belastingplichtigen die zwart geld verstopt hebben op buitenlandse rekenngen. 
 
Dat is het resultaat van speciale maatregelen die de Griekse overheid heeft moeten nemen om iets te doen aan de enorme belastingvlucht die het land teistert. De aanleiding voor de intensivering bvan het onderzoek naar dergelijke praktijken was in eerste instantie de publicatie  van de ‘Lagarde’ en ‘Borjans’ lijsten, die de Griekse overheid kreeg toegespeeld door klokkenluiders bij Zwitserse banken. 
 
Van de 2000 namen op de Lagarde-lijst zijn er nu bijna 200 aan een nadere inspectie onderworpen;  meer dan 1000 zaken zijn begonnen tegen lieden op de Borjans-lijst. Ook de campagne tegen corruptie begint vruchten af te werpen, van de meer dan 1300 gevallen die onderzocht worden hebben er al meer dan 300 geleid tot vervolging. Volgens speciaal aanklager Eleni Raikou hebben de veroordelingen, vooral rond defensiecontracten,  inmiddels geresulteerd in € 40 miljoen in schikkingen en de in beslagname van ruim € 450 miljoen aan bezittingen.
 
Volgens schattingen van diaNEOsis, in samenwerking met ervaringsdeskundige Ernst & Young, kost belastingontduiking de Griekse overheid jaarlijks het equivalent van (belastingheffing op)  9% van het BNP.
 
Gerelateerde artikelen