‘Grieken stoppen met betalen belasting’

Veel Grieken betalen geen belasting meer. In de aanloop naar parlementaire verkiezingen waarin de links-radicale Syriza dominant is en belooft staatsverplichtingen aan de eurozone af te bouwen, hopen ze volgens overheidsbronnen op meevallers. Dit meldt De Telegraaf op gezag van de Griekse nieuwssite Kathimerini.
 
Die teruggang in belastingbetaling de afgelopen dagen zou blijken uit cijfers van het Griekse ministerie van Financiën, zo meldt de Griekse nieuwssite Kathimerini. Het ministerie ziet een opmerkelijke afname in aanvragen voor schuldsaneringen, tegelijkertijd ziet het een afname in belastinginkomsten.
De afname van betalingen leggen een nieuwe hypotheek op gesprekken met de eurozone, aldus Kathimerini. Het ministerie van Financiën wordt gedwongen zijn plannen aan te passen om ervoor te zorgen dat in ieder geval de salarissen, pensioenen en kosten voor het staatsapparaat betaald worden.
Griekenland staat onder verscherpt toezicht van de ECB en het IMF.
Volgens bronnen tegen Kathimerini hebben ministeriële bronnen de teruggang in inkomsten bevestigd. Volgens een bron is het niet ongewoon dat vlak voor de verkiezingen de inkomsten terugvallen, maar gezien de tekorten in Griekenland komt dit nu uiterst ongelegen.