Green Paper ‘De definitie van Audit Kwaliteit’

De Stuurgroep Publiek Belang heeft een Green Paper ‘De definitie van Audit Kwaliteit’ gepubliceerd. Het Green Paper is bedoeld als startpunt voor het gesprek en de consultatie hierover met accountants en belanghebbenden bij de accountancysector.

Het paper is woensdag 7 juni voor het eerst gepresenteerd op de International Conference 2017 van de Foundation for Auditing Research (FAR). De uitkomsten van het gesprek en de open consultatie vormen de basis voor een White Paper Audit Kwaliteit, met een voorgenomen beleids­standpunt op dit onderwerp. Dit zal in 2018 leiden tot een gezamenlijk beleidsstandpunt van kantoren en de beroepsorganisatie over ‘wat de accountancysector onder auditkwaliteit verstaat’. Daarnaast zal het richting geven aan verdere acties ter bewustwording, inrichting, uitvoering en borging van kwalitatief hoogwaardige audits.

De Monitoring Commissie Accountancy (MCA) schrijft in haar rapport uit 2016 dat ten aanzien van het aspect kwaliteit het “voor velen onduidelijk is wat precies onder het kwaliteitsbegrip dient te worden verstaan.” Duidelijkheid hierover lijkt een logisch zo niet onmisbaar startpunt om een kwaliteitsambitie te kunnen formuleren, en daar vervolgens uitvoering aan te kunnen geven. Tegen die achtergrond is de Green Paper opgesteld. Achtereenvolgens behandelt het Green Paper:

  • een korte contextuele duiding;
  • het multi-stakeholder perspec­tief;
  • een nadere uitwerking van het kwaliteitsbegrip; 
  • enkele suggesties voor praktische toepassing van het kwaliteitsmodel.

De Stuurgroep verwelkomt de reactie van accountants en andere belanghebbenden op de Green Paper Audit Kwaliteit. Reacties kunnen tot 1 oktober 2017 gedeeld worden via consultatie@nba.nl. In september 2017 organiseert de Stuurgroep een rondetafelgesprek over de Green Paper Audit Kwaliteit  met belanghebbenden bij deze sector. 

 

(NBA)

Gerelateerde artikelen