Grant Thornton UK dient tegenclaim in tegen vastgoedtycoon wegens smaad

Grant Thornton UK heeft een claim wegens smaad ingediend tegen vastgoedtycoon Vincent Tchenguiz. Eerder had Tchenguiz Grant Thornton beschuldigd van samenzwering en klaagde hij het accountantskantoor aan. Tchenguiz eist £2,2 miljard schadevergoeding van GT.

Grant Thronton sleept nu op haar beurt Vincent Tchenguiz voor de rechter en wil een schadevergoeding wegens smaad. Ook wil GT dat de rechter Tchenguiz verbiedt om nog meer lasterlijke opmerkingen te maken.

In een verklaring zegt Grant Thornton dat er ‘geen basis’ is voor de aantijgingen van Tchenguiz. Volgens GT heeft Tchenguiz juridisch gezien geen poot om op te staan. Een woordvoerder van GT zei: ‘Deze zaak is ontstaan omdat Grant Thornton heeft meegewerkt met de autoriteiten en het is duidelijk in het algemeen belang dat professionele bedrijven in staat zijn om dit te doen zonder de dreiging van ongerechtvaardigde represailles zoals deze claim.’

Tchenguiz ging het juridische gevecht met Grant Thornton aan vanwege de rol die heet accountantskantoor speelde in een mislukt onderzoek door de Serious Fraud Office (SFO). In verband met dat onderzoek werden Vincent Tchenguiz en zijn broer Robert tijdens invallen in 2011 gearresteerd. Het onderzoek draaide om de val van de Kaupthing Bank, een van de slachtoffers van de financiële crisis. De onderzoekers maakten gebruik van door Grant Thornton verschafte informatie. Volgens Tchenguiz zou die informatie geleid hebben tot hun arrestatie. De gebroeders Tchenguiz onderhielden nauwe banden met de bank als belangrijke debiteuren voorafgaand aan de ineenstorting.

Toen de SFO de zaak tegen de broers Tchenguiz liet vallen wegens gebrek aan bewijs, klaagden die de SFO aan voor £300 miljoen vanwege reputatieschade. Uiteindelijk moest de SFO in juli 2014 £3 miljoen schadevergoeding betalen.

Gerelateerde artikelen