Grant Thornton teruggezet naar tweede echelon in Engeland

Zeventig procent van de beursgenoteerde klanten vertrok bij het accountantskantoor. 

De Engelse waakhond FRC( Finanial Reporting Council) voor de accountancy heeft Grant Thornton een niveau teruggezet. Van de zogeheten tier one-niveau is het accountantskantoor op het niveau van tier two gezet. In de praktijk betekent dit dat Grant Thornton niet meer gekwalificeerd is om jaarrekeningen van beursgenoteerde bedrijven te controleren. 

De stap is enigszins vergelijkbaar met een OOB-kwalificering in Nederland. De maatregel van de FRC volgt nadat Grant Thornton afscheid had genomen van zeventig procent van de klanten van openbaar belang, waaronder banken en verzekeraars. Het afstoten van dit soort klanten vond plaats tussen 2016 en 2022.

Grant Thornton is in Engeland het vijfde kantoor qua omvang. In 2022 controleerde het accountantskantoor nog twintig bedrijven van openbaar belang. Ter vergelijking: BDO controleerde er in diezelfde periode 217.

Grant Thornton heeft de afgelopen jaren verschillende boetes gekregen wegens fouten bij de controles, waaronder eentje van ruim 2,34 miljoen pond. Dit betrof fouten bij de controle van caféketen Patisserie Valerie, die inmiddels failliet ging.

Volgens Sarah Rapson, directeur toezicht van de FRC, zegt het terugzetten in kwalificering niets over de kwaliteit van de controles die Grant Thornton uitvoert.  Het enige verschil is dat Grant Thornton een kleiner deel van de markt bedient voor het controleren van beursgenoteerde bedrijven. Volgens de FRC is de controlekwaliteit van Grant Thornton de laatste tijd juist verbeterd.

 

Gerelateerde artikelen