Grant Thornton CEO: controle van FTSE 100 bedrijven blijft speelterrein van Big Four

Sacha Romanovitch zegt dat aanbestedingen van grote multinationals veel te kostbaar zijn voor kantoren als Grant Thornton.
De chief executive of Grant Thornton in het VK waarschuwt dat alle pogingen om de markt voor de accountantscontrole van grote beursgenoteerde ondernemingen ‘meer concurrerend’ te maken tot op heden niet veel uithalen: “mee proberen te doen in een aanbesteding van de audit van een FTSE 100 bedrijf, dat is voor ons nog steeds niet interessant.”
 
 
Terwijl Grant Thornton inmiddels wereldwijd al 45.000 werknemers telt (in het VK ruim 4500) is het te klein om met enige hoop op succes mee te dingen naar al dan niet afgedwongen nieuwe audit-contracten van de grote ondernemingen. Alleen de Big Four, PwC, Ernst & Young, KPMG en Deloitte zijn in staat de kosten van het meedoen aan zo een tender, tussen de £350. 000 en £500.000, op te brengen; ook al besteden die  FTSE 100 jaarlijks ongeveer een miljard euro aan audits en aanverwante diensten in Groot Brittannië.  
 
De afgelopen 18 maanden hebben meerdere van die 100 bedrijven een tender uitgeschreven om een nieuwe accountant te vinden – vooruitlopend op de wettelijke verplichting om elke tien jaar een andere accountant aan te stellen. Maar de keus viel daarbij altijd op een van de grote vier. Ook bij de bredere groep van FTSE 350 bedrijven domineren de grote vier nog steeds.  
 
Grant Thornton is zeer selectief in de keuze voor nieuwe klanten, al controleren zij inmiddels de jaarrekening van ruim 6000 ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk. 
Ms Romanovitch: “Wij houden ons bij die klanten waar wij kwaliteit en een toegevoegde waarde denken te kunnen leveren, tegen redelijke kosten.”
 
Gerelateerde artikelen