Gouden parachute: te vaak beloning voor mislukken
Een van Londons meest invloedrijke fondsbeheerders gaat op aandeelhoudersvergaderingen protesteren tegen idiote gouden parachutes.
Old Mutual Global Investors werd opgericht in 1845, telt 16 miljoen klanten en biedt werk aan 57000 employees. Het door hen beheerde vermogen is ongeveer 300 miljard pond groot.
Old Mutual heeft van de week bekend gemaakt, dat zij als aandeelhouder zullen gaan optreden tegen ondernemingen die volgend voorjaar nog steeds hebben nagelaten contracten met board- dan wel directieleden aan te passen.
Aanleiding voor hun verontwaardiging en daaropvolgende actie was de mislukte poging van Tesco om te korten op de ontslagvergoeding van ex-CEO Philip Clarke en ex-CFO Laurie McIlwee, die beiden gedwongen waren ontslag te nemen na een enorm boekhoudschandaal en toch bedragen met zeven cijfers voor de komma meekregen. De contracten, met beide heren gesloten, bleken waterdicht.
Paul Emerton, belast met goed-rentmeesterschap en governance bij Old Mutual Global Investors, stelde dat dit voorbeeld weer eens aantoonde dat de (niet eclusief-)Britse praktijk om C-suite bewoners standaard een jaar extra salaris te garanderen bij ontslag, in feite niets meer of minder inhoudt dan ‘een beloning voor falen’.
Daarom zal Old Mutual vanaf heden het beleid rond aandeelhoudersverantwoordelijkheden aanscherpen. De contractuele ontslagvergoedingen bij bedrijven waarin Old Mutual iets te vertellen heeft zullen de komende maanden ‘substantieel’ omlaag gaan.
Misschien een idee voor NL pensioenfondsen? Of voor het bisdom Keulen?