Gouden parachute lijkt toch te werken

Niets maakt aandeelhouders en de financieel-economische redacties bozer dan een CEO of CFO die na magere prestaties toch een forse bonus meekrijgt, als zij of hij het veld moet ruimen. Misschien toch wat kortzichtig?
Want wat blijkt uit – typisch Amerikaans geïnspireerd – statistisch onderzoek? CEO’s die mogen rekenen op een forse beloning bij ontbinding van hun contract denken minder aan korte-termijn winstmaximalisatie dan hun broeders en zusters die niet mogen rekenen op een dergelijk douceurtje.
 
Dat blijkt tenminste uit een onderzoek, waarover gerapporteerd wordt in het meest recente nummer van The Accounting Review van de American Accounting Association.  
In hun bijdrage CEO Contractual Protection and Managerial Short-Termism berekenen Xia Chen en Qiang Chen (Singapore Management University), Alvis Lo (Boston College) en Xin Wang (University of Hong Kong) dat de kans dat CEO’s die niets te vrezen hebben bijvoorbeeld dom snijden in essentiële R&D  25% lager is dan bij CEO’s die wel persoonlijke financiële risico’s lopen.
 
Met andere woorden: chief executives met een contract waarin zij hoe dan ook een flinke som gelds meekrijgen blijken niet zelden minder bijziend, wat de lange termijn betreft, dan hun collega’s zonder gouden parachute.
Gerelateerde artikelen