“Google Tax: te complex, te vaag en te vroeg,” zegt het Institute of Directors

De Britse Diverted Profits Tax, bijgenaamd de “Google tax”, wordt uit plat-politieke motieven overhaast ingevoerd en is in wezen in strijd met het kabinetsbeleid, klaagt het IoD.
Het kabinet van David Cameron kwam in 2010 vol goede moed met een ‘Corporate Tax Road Map’, met als ondernemingsvriendelijk uitgangspunt dat de overheid (voortaan) eerst zou overleggen met het bedrijfsleven alvorens grote veranderingen in de belastingwetgeving te introduceren.
Bovendien zouden kernbeginselen bij nieuwe wetgeving zijn: vermijden van onnodige complexiteit en het garanderen van continuïteit, stabiliteit en vertrouwen. 
 
Volgens Stephen Herring, Head of Taxation bij het Institute of Directors, is de nu voorgestelde Diverted Profits Tax, met een boetepercentage van 25 procent, ‘in flagrante tegenspraak’ met de door de regering zelf geformuleerde beleidsvoornemens. “Er moet wel haast forse politieke druk gevoeld zijn, dat deze regering zo haar eigen plannen aan de laars lapt.”
 
De publieke opinie heeft Cameron c.s. gedwongen om gehaast maatregelen te nemen, in reactie op betreurenswaardige ontwikkelingen als Luxleaks en HSBC – zonder vooraf zorgvuldig te overleggen met het veld wat wel en wat niet nuttig en doenlijk zou zijn.  
 
Zeker als de Google Tax er vóór de verkiezingen doorgejaagd wordt, zoals Cameron wil, is de IoD faliekant tegen. Er is te weinig overleg geweest, en bovendien is deze nationale wet strijdig met het BEPS-initiatief van de OESO en de G20 – een initiatief waar de IoD zich geheel achter kan scharen. 
Driekwart van de leden van het IoD is het ermee eens dat er wetgeving nodig is om misbruik te voorkomen – maar slechts 30% is voorstander van deze overhaaste wet.
Meer bezwaren zijn te lezen via www.iod.com
Gerelateerde artikelen