Global SMP Business Model Survey: Understanding a Changing Profession

ACCA Global publiceert de resultaten van een (bijna) wereldwijd onderzoek naar de ontwikkelingen bij de kleinere accountantskantoren.
De SMP Business Model Survey biedt een unieke blik op hoe de kleinere kantoren (Small & Medium Practices, SMP) hun businessmodellen aanpassen aan de nieuwe realiteit.
Voor de eerste keer wordt gedetailleerd beschreven hoe het dienstenaanbod er uitziet, wat de vooruitzichten zijn op de middellange termijn en hoe het staat met de verschillende competenties en de behoeften daaraan.
 
Het onderzoek werd verricht door ACCA, in nauwe samenwerking met het Institute of Singapore Chartered Accountants (ISCA); Corpul Expertilor Contabli se Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR); het Malaysian Institute of Accountants (MIA); het Chinese Institute of Certified Public Accountants (CICPA); en de Vietnam Association of Chartered Public Accountants (VACPA).
 
Welke diensten worden in Europa en Azië geboden aan het MKB? De kern is en blijft gevormd door assurance, tax en compliance. De omzet in die diensten is redelijk begrootbaar en subsidieert vaak andere vormen van dienstverlening, meer gericht op de groeipotentie van de cliënten. Maar steeds meer zien de kantoren dit als groeimogelijkheid voor zichzelf. 
 
Belastingen en compliance zijn de kerncompetenties en goed voor gemiddeld 42% van de SMP-omzetten. Assurance (inclusief internal audit) is de tweede belangrijke bron van inkomsten, met 40% van de totale omzetten. Andere diensten zijn goed voor 16% gemiddeld. Het meeste succes hebben de SMP’s daarmee in het VK en Ierland ( 21%); in China is dat nog slechts 5%.
 
U kunt het rapport downloaden via accaglobal.com/.
Gerelateerde artikelen