Gevoel of ratio? CEO’s volgen hun hart, zeggen ACCA en KPMG

Hoeveel ‘hard’ bewijs er ook is – als de directie er niet in gelooft, weegt dat niet mee in de uiteindelijke besluitvorming.
Niemand zal nut en noodzaak van keiharde gegevens ontkennen, zeker niet als die uit een onafhankelijke bron komen;  maar een buy-in van het topmanagement is noodzakelijk om de echte waarde van die gegevens te realiseren. Als het management om wat voor reden dan ook geen vertrouwen heeft in de data waarop oordelen over de performance van de organisatie gebaseerd zijn, dan zal ook de rest van de organisatie die data niet als KPI erkennen of gebruiken.
 
Zeker in de kenniseconomie  is het cruciaal om alvorens een beslissing te nemen maximaal profijt te hebben van de beschikbare gegevens. Toch concluderen KPMG en ACCA dat bijna 4 op elke 10 finance professionals gelooft dat beslissingen primair genomen worden op ‘gut feeling’. 
 
KPMG ondervroeg ruim 1100 accountants in meer dan 50 landen en komt tot de slotsom dat veel besluiten nog steeds vooral genomen worden op basis van het instinctieve gevoel van de vrouw of man aan de top – in plaats van op basis van harde informatie.
 
Ruim 55% van de deelnemers zegt dat zij als finance team op zijn best gezien worden als poortwachters, of misschien als bron voor basale conclusies over de financiële prestaties van de organisatie.
“Finance komt maar moeilijk uit onder dat imago-juk van data depository. De functie moet zich niet langer verschuilen achter ingewikkelde spreadsheets. Neem een voorbeeld aan de consumentengoederensector – daar weet finance vaak al echt strategische inzichten te leveren om de performance te verbeteren.”
 
Toch zegt 71% dat hun organisatie wel degelijk beschikt over een consistente set KPI’s voor de gehele organisatie. En dat, zeggen ACCA en KPMG, is in elk geval een eerste stap naar een organisatiebreed begrip voor waar het echt om gaat. Mits het goede en bruikbare KPI’s zijn, natuurlijk. 
 
Het rapport Performance reporting: an eye on the facts kunt u hier downloaden. 
Gerelateerde artikelen