Gerichte fiscale maatregelen zorgen voor meer innovatie

Onderzoek bevestigt, dat specifieke fiscale incentives meer R&D stimuleren en daarmee de (Zwitserse) economie en innovatiekracht bevorderen.
700 grote en kleinere bedrijven werden bevraagd door KPMG Switzerland, de Swiss-American Chamber of Commerce, de Zwitserse federatie van MKB-bedrijven en Economie Suisse.
 
Ruim 70 procent van de respondenten gaf aan dat tax incentives een (zeer) belangrijke rol spelen bij het kiezen van een locatie voor R&D faciliteiten. De enige factoren die nóg belangrijker geacht worden zijn: de mogelijkheid  om samen te werken met universiteiten (85%), de beschikbaarheid van hoogopgeleid en internationaal denkend personeel (94%) en ‘political and economic stability (95%).
 
Een kwart van de ondervraagde bedrijven bleek in de afgelopen vijf jaar een R&D faciliteit in Zwitserland opgezet te hebben. En 95% van de respondenten die aangaven soms te denken over vermindering van hun presentie in het land zei dat (meer) fiscale ondersteuning hen van gedachten zou doen veranderen. 
 
KPMG wijst nog eens op het belang van de aanwezigheid van grote en kleinere multinationals voor de economie van het land, die de internationale concurrentiekracht zeer bevorderen. Daarom wordt toegejuicht, dat Zwitserland R&D steunt, o.a. via de nieuwe Corporate Tax Reform Act III (CTR III) die een patent box introduceert voor kantonale heffingen. Onder CTR III verdwijnt de kantonale fiscale status aparte van holdings en management companies, net als de issue tax over equity capital; daarnaast worden uniforme regels voor de openbaarmaking van verborgen reserves  geïntroduceerd.
 
Gerelateerde artikelen