Gerealiseerde uurtarieven financiële audits door accountants gedaald in Q3

In het derde kwartaal van 2015 zijn de gerealiseerde uurtarieven van de accountancy licht gedaald ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. Vooral de gerealiseerde uurtarieven van financiële audits gingen flink onderuit. Dat blijkt uit de prijsindexcijfers van de accountancy die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd.

Het CBS houdt per kwartaal bij wat de gerealiseerde uurtarieven zijn van de diensten van accountants, boekhouders en belastingconsulenten. Overall lagen die tarieven in Q3 2015 0,4% lager dan in Q3 2014.

Kijken we naar de verschillende ‘takken van sport’ binnen de accountancysector, dan valt op dat de gerealiseerde uurtarieven van ‘financiële audits en advisering door accountants’ en ‘financiële audits door accountants’  flink in de min zaten (resp. -3,8% en -5,3%).

De overige disciplines zaten in de plus: ‘financiële advisering door accountants’ zag de gerealiseerde uurtarieven licht stijgen (0,4%). ‘Boekhoudkundige diensten’ pluste met 0,8%, ‘financiële administratie’ steeg met 0,2%, ‘belastingconsulenten’ steeg met 0,7% en de sterkste groei liet ‘andere boekhoudkundige diensten’ zien met 9,0%.

• Gerealiseerde uurtarieven accountancy Q3 2015

Gerelateerde artikelen