Geen VAR-Loon maar VAR-ROW voor loonwerker

Rechtbank Den Haag heeft een VAR-Loon die aan een loonwerker was afgegeven vernietigd en de inspecteur van de Belastingdienst opgedragen een VAR-ROW af te geven.

Een man verricht hovenierswerkzaamheden en doet loonwerk bij agrariërs. Ten behoeve van de hovenierswerkzaamheden is een VAR-WUO en ten behoeve van het loonwerk bij agrariërs een VAR-Loon afgegeven. De man stelt dat geen splitsing gemaakt had mogen worden tussen de twee soorten werkzaamheden omdat sprake is van één enkele onderneming.

De rechtbank oordeelt echter dat voor het afgeven van één VAR voor alle activiteiten vereist is dat sprake is van hetzelfde soort werkzaamheden. Verder heeft de man niet aannemelijk gemaakt dat met betrekking tot het loonwerk bij agrariërs sprake is van ondernemerschap nu niet is gebleken dat hij ten behoeve van deze werkzaamheden heeft geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen en evenmin dat hij enig betalings- of ander ondernemingsrisico loopt.

De inspecteur van de Belastingdienst heeft echter niet aannemelijk gemaakt dat sprake is van een gezagsverhouding zodat geen VAR-Loon, maar een VAR-ROW (resultaat uit overige werkzaamheden) had moeten worden afgegeven.


Update Loonheffing en Werkkostenregeling in één dag

Bent u op zoek naar tips en actualiteiten op het gebied van loonheffingen en werkkostenregeling? Volg dan de eendaagse cursus Actualiteiten Loonheffing & Werkkostenregeling. Ontvang talloze tips en voorkom direct onnodige risico’s en torenhoge naheffingen. Meld u nu aan.

 

 

Gerelateerde artikelen