‘Geen lacunes in rechtsbescherming accountants en accountantsorganisaties’

Er bestaan op dit moment geen lacunes ten aanzien van de formele rechtsbeschermingsmogelijkheden van accountants en accountantsorganisaties. Dat concludeert minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief informeert Dijsselbloem de Kamer over de rechtsbescherming van accountants en accountantsorganisaties in het kader van de ‘Implementatiewet wijzigingsrichtlijn en verordening wettelijke controles’. Tijdens het wetgevingsoverleg in juni vorig jaar over de implementatiewet werd de vraag gesteld of de rechtsbescherming van accountants en accountantsorganisaties op dit moment lacunes vertoont. In dit verband is aandacht gevraagd voor de wijze waarop de rechter besluiten van de AFM toetst. Daarnaast is gesproken over de gevolgen van het gebruik van de zorgplichtbepalingen en andere ‘open normen’ in de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) en de wijze waarop de AFM toezicht houdt op de accountancysector.

Dijsselbloem gaat in de brief aan de Kamer uitvoerig in op deze thema´s. Ook vergelijkt hij de wijze waarop de rechtsbescherming van accountants en accountantsorganisaties in Nederland is vormgegeven met andere landen en sectoren.  

Dijsselbloem concludeert dat er momenteel geen lacunes bestaan betreffende de rechtsbeschermingsmogelijkheden van accountants. “Ter versterking van de rechtszekerheid voor accountantsorganisaties en individuele accountants, zal de AFM verkennen hoe de markt beter geïnformeerd kan worden over haar belangenafweging om te besluiten tot het indienen van een tuchtklacht of het opleggen van (formele) handhavingsmaatregelen. Tevens zullen de AFM en de NBA een rol vervullen bij het verduidelijken van normen door daarover met elkaar het gesprek aan te gaan en de uitkomst van hun dialoog te delen met de sector. Ten slotte zal de rechtsbescherming voor de accountancysector worden versterkt met het Wetsvoorstel transparant toezicht financiële markten,” aldus de minister.

Gerelateerde artikelen