‘Geen controle op effectiviteit EU-subsidie’

Bij de controle op de besteding van EU-subsidies wordt niet gekeken of het project ook effectief was. Bedrijven of instellingen die subsidie kregen uit Brussel worden beoordeeld op hun inspanningen, niet op het behaalde (maatschappelijk) resultaat. Subsidieontvangers worden beoordeeld op de geleverde inspanning, maar niet op het behaalde maatschappelijk resultaat. Dat blijkt uit het vandaag verschenen EU-trendrapport van de Algemene Rekenkamer.

Zes door de EU gesubsidieerde projecten zijn door de Algemene Rekenkamer onderzocht op effectinformatie. De projecten lopen uiteen van een ROC dat een integratieprogramma voor analfabeten en laaggeletterden organiseert tot een paling- en zalmrokerij die zalmplakjes op maat voor sandwich en toast maakt. Waar de toekenners van subsidies niet altijd oog hebben voor de effecten van dergelijke projecten, blijkt er wel degelijk informatie beschikbaar te zijn. Opvallend is dat de ontvangers van de subsidies in enkele gevallen aangeven dat het project ook zonder de EU-subsidie zou zijn gerealiseerd. 

De Algemene Rekenkamer vindt het belangrijk dat de verantwoordelijke ministers en de uitvoerende instanties meer aandacht besteden aan de kans op effectiviteit van projecten die worden gesubsidieerd. De Algemene Rekenkamer raadt de minister van Financiën aan om een website te ontsluiten met daarop informatie over de effectiviteit van door de EU gesubsidieerde projecten.