Geen compensatie transitievergoeding na bedrijfsluiting door ziekte

Niet vast te stellen of een werkgever te ziek is om een bedrijf te leiden.

De compensatieregeling voor transitievergoedingen bij bedrijfsbeëindiging door ziekte van de werkgever is van de baan. Dit staat in de Rijksbegroting SZW. De reden is dat het niet mogelijk is om te beoordelen of de werkgever de werkzaamheden wel of niet kan voortzetten als gevolg van ziekte of gebreken.

De compensatieregeling is al eerder uitgesteld, maar is nu definitief van de baan. Dat betekent dat een werkgever alleen nog compensatie kan aanvragen bij UWV voor een betaalde transitievergoeding als de zaak stopt door pensionering of overlijden van de werkgever of als een werknemer ontslagen wordt na langdurige arbeidsongeschiktheid. 

Krijgt de werknemer een IVA-uitkering toegekend én met een vaststellingsovereenkomst uit dienst treedt vóór hij twee jaar ziek is, heeft een werkgever geen recht op compensatie van de betaalde ontslagvergoeding. Met de bestaande compensatieregelingen wil het kabinet voorkomen dat het betalen van transitievergoedingen leidt tot een onevenredig zware financiële last voor werkgevers.
 

 

Gerelateerde artikelen