Geen btw-vrijstelling voor Britse Vrijmetselaars

The United Grand Lodge of England (UGLE), oftewel de Britse Vrijmetselaars (Freemasons), heeft geen recht op vrijstelling van omzetbelasting.

Het Britse High Court heeft een eerdere uitspraak van het First-Tier Tax Tribunal hierover bevestigd.

De Vrijmetselaars stelden dat hun activiteiten ‘filosofisch en filantropisch’ van aard waren, en dat daarom recht op btw-vrijstelling bestaat. In een eerdere gerechtelijke zitting werd al beslist dat dit niet het geval is, maar UGLE zou dit in hoger beroep mogen aanvechten. Het Upper Tier Tax Tribunal oordeelde vervolgens dat UGLE weliswaar ‘enige’ filosofische en filantropische doelstellingen heeft, maar de organisatie heeft ook andere oogmerken die duidelijk niet stroken met de criteria om in aanmerking te komen voor de btw-vrijstelling.

Het High Court stelt nu dat het First-Tier Tax Tribunal in zijn oordeel ‘het recht niet heeft geschonden’ toen het in februari 2014 het hoger beroep van de Vrijmetselaars naar de prullenbak verwees. In 2010 had de Britse belastingdienst HMRC ook al gesteld dat UGLE niet voor vrijstelling van omzetbelastingbelasting in aanmerking komt.

Gerelateerde artikelen