Gebrek aan accountant kost zes bedrijven beursnotering

De deadline is verlopen voor het controleren van de jaarrekening.

Euronext gaat de notering van zes kleinere bedrijven op het Damrak beëindigen. De fondsen zitten al sinds april 2021 op het zogeheten strafbankje, omdat ze geen accountant hebben die hun jaarrekening controleert. Donderdag verliep de deadline om alsnog aan die eis te voldoen, meldt Het Financieele Dagblad.

Het gaat om ladderproducent Alumexx, holdingbedrijf Lavide, de digitale kaartenmaker Geojunxion, vastgoedinvesteerder Bever Holding, de duurzame investeerder New Sources Energy en ontwikkelaar van CO2-projecten DGB.

De krant haalt ook de beleggersvereniging VEB aan, die erop wijst dat voor nog eens drie beursfondsen de deadline voor het vinden van een accountant binnenkort afloopt, namelijk de investeringsmaatschappijen Value8 en MKB Nedsense en beursplatform IEX Group.

Directeur Peter Paul de Vries van de belangenvereniging voor kleinere beursfondsen MidkapNL, zegt in het FD dat de kleine bedrijven niet aan de verplichting tot boekencontrole kunnen voldoen omdat er simpelweg geen OOB-accountants meer beschikbaar zijn. "BDO en Mazars nemen geen nieuwe beursfondsen aan en de grote vier hebben besloten kleinere bedrijven niet te bedienen."

René van Vlerken, hoofd noteringen bij Euronext Amsterdam, zegt in het FD dat hij zich terdege bewust is van de problematiek rondom de beschikbaarheid van gecertificeerde accountants. "Helaas zijn wij in de aansturing beperkt: het is uiteindelijk aan een accountant om de beslissing te maken om een bedrijf als cliënt aan te nemen."

Met het schrappen van de beursnotering wil de Amsterdamse beurs onder meer 'de reputatie, stabiliteit en kwaliteit van de Nederlandse kapitaalmarkt borgen', vervolgt Van Vlerken.

Minister Kaag van Financiën zou achter de maatregel te staan. “Een beursgenoteerde onderneming die geen accountant bereid weet te vinden om de jaarrekening te controleren, heeft een serieus probleem”, zei ze onlangs in een commissiedebat.
 

Gerelateerde artikelen