GASB definieert reële waarde in boekhouding van VS-overheden

De Amerikaanse Governmental Accounting Standards Board heeft vastgelegd hoe de reële waarde van bezittingen van Amerikaanse overheden bepaald dient te worden.
De GASB heeft voor gemeentelijke en andere overheden in de VS een eenduidige definitie van ‘fair value’ vastgesteld, inclusief richtlijnen hoe deze reële waarde van bezittingen vastgesteld moet worden. 
 
In het GASB Statement No. 72, Fair Value Measurement and Application, wordt ‘reële waarde’ gedefinieerd als “de prijs die ontvangen zou worden bij verkoop van een actief, dan wel betaald bij overdracht van een passief, in een ordentelijke transactie tussen marktpartijen, op de meetdatum.”
 
Het Statement beschrijft ook van welke activa en passiva de reële waarde vastgesteld en geboekt moet worden, en welke bijbehorende informatie moet worden gegeven in de jaarrekeningen. 
Investeringen – over het algemeen gewaardeerd op basis van fair value – worden gedefinieerd als zekerheden of andersoortige activa, door overheden aangehouden met het primaire doel om inkomen of winst te genereren, en waarvan de betalingscapaciteit slechts gebaseerd is op hun vermogen cash te genereren dan wel om verkocht te worden om zo cash te genereren. 
 
Tot op heden waren overheden verplicht aan te geven hoe de waarde van activa of passiva bepaald was, indien deze niet op marktwaarde gewaardeerd waren. De nieuwe richtlijn breidt die verplichting uit door ook te eisen dat de betrouwbaarheid van de aangegeven ‘reële waarde’ gescoord wordt in relatie tot andersoortige investeringen. 
 
De nieuwe richtlijnen werden ontwikkeld in reactie op de roep vanuit de verschillende stakeholders om meer betrouwbare en vergelijkbare informatie over de  bezittingen en schulden van Amerikaanse overheden.  In ons land bestaan dergelijke zorgen ook, zeker in relatie tot de reële waarde van het grondbezit van vele gemeenten. 
Gerelateerde artikelen