Gaat de SEC extra letten op waarderingsgrondslagen?

Het is voor beursgenoteerde bedrijven altijd nuttig om te monitoren wat de focus is van de SEC. Dezer dagen zou die vooral liggen op waarderingskwesties.
“The methods the SEC is using to challenge and enforce valuations among investment advisers “have direct applicability for public companies,” waarschuwt NERA Economic Consulting in een recente ‘alert’ aan hun klanten. “Bedrijven die hun financiële gegevens rapporteren, moeten erop verdacht zijn dat ze gedwongen kunnen worden volledige openheid van zaken te geven, en om een goed verhaal te verzinnen rond eventuele minder orthodoxe boekhoudkundige acties.”
 
NERA verwijst onder meer naar een recent optreden van de SEC tegen Miller Energy Resources, zijn vroegere CEO en huidge COO. De SEC beschuldigt het bedrijf ervan, dat het de waarde van olie- en gas voorraden te hoog waardeerde ( met $400 miljoen)  en daardoor net income en total assets zodanig opblies dat de waarde van het aandeel Miller onrealistisch steeg.
 
De SEC zou op twee zaken in het bijzonder letten. Zo houdt de SEC in de gaten of een onderneming in de feitelijke waardering afwijkt van de grondlsagen die zij zelf zegt te hanteren; een tweede oranje knipperlicht zou gevormd worden door ‘failure to adequately adjust [de waarde van bezittingen etc] to changes in market conditions’.
 
 “Any inconsistencies will be a red flag and should be avoided,” aldus NERA. De SEC gebruikt tegenwoordig geavanceerde technologie om zogenaamde ‘outliers’ te identificeren, vreemde afwijkingen van de te verwachten patronen. Het is daarom aan te raden om exotische experimenten te vermijden en getrouw te werken volgens “ best practices in accounting and valuation”. 
 
Gerelateerde artikelen