FTSE 350: kwaliteit van accountants is redelijk – maar ze moeten wel kritischer worden

Auditcommissies van de grote Britse ondernemingen zeggen dat de kwaliteit van de accountantscontrole vooruit gaat, maar er blijven zorgen over het gebrek aan professionele scepsis.
Voor de tweede keer  werden voorzitters van de 350 grootste beursgenoteerde ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk bevraagd over de kwaliteit van de accountantscontrole, dit keer geregisseerd door de Financial Reporting Council.
 
De controlerend accountants scoorden het slechtst op vragen rond hun kritische houding ten opzichte van de opdrachtgever, en de deelnemers waren ook niet tevreden over de reactie van de accountant op het steeds scherper wordende toezicht op hun werkzaamheden. Iets beter scoorden zij (NB) wat betreft de onafhankelijkheid en objectiviteit van de audits. 
 
De deelnemers kregen acht vragen voorgelegd over de kwaliteit van de audit en moesten die scoren op een schaal van 1-7. De meeste deelnemers gaven een 6 of 7 voor bijna alle vragen. 
 
34 van de bedrijven gaf aan dit jaar de audit aanbesteed te hebben, in 75 gevallen resulteerde dat in een nieuwe auditor. 
 
De resultaten van het onderzoek vindt u hier
Gerelateerde artikelen