FRC past UK corporate governance code aan om belangenverstrengeling accountant tegen te gaan

De Britse Financial Reporting Council wil nog strakkere regels om ongewenste belangenverstrengeling bij controlerend accountants te voorkomen.
De Britse toezichthouder FRC heeft gisteren een concept-update van de UK Corporate Governace Code  en de bijbehorende Guidance on Audit Committees (richtlijnen voor auditcommissies) bekend gemaakt, die vooruitloopt op nieuwe Britse wetgeving  rond auditcommissies en de keuze/aanstelling van controlerend accountants.
Tegelijk zegt de FRC, nu tenminste tot 2019 te willen wachten voor nieuwe aanpassingen aan de orde zijn. Het gaat om een reeks beperkingen (‘prohibitions’) die de onafhankelijke positie van de accountant moeten onderbouwen doordat deze niet meer elke opdracht aan kan en mag nemen, zodra daarbij belangenverstrengelijk of tegengestelde belangen dreigen.
 
Inbegrepen in de nieuwe voorstellen is een aanpassing van de Auditing and Ethical Standards, gericht op het verhogen van de kwaliteit van de controle en zo op het vergroten van het vertrouwen van beleggers in (de rol en taakuitvoering van) de accountant. 
 
In de nieuwe richtlijnen geeft de FRC vorm en inhoud aan de ethische aspecten van nieuwe wetgeving die in juni as. van kracht wordt. Daarmee conformeert Groot Brittannië zich aan nieuwe internationale standaards, waaronder aspecten als verplichte roulatie. De herziene Corporate Governance Code wordt nu al bekend gemaakt, zodat ondernemingen en accountants zich er vast op kunnen voorbereiden.
 
Gerelateerde artikelen