FRC helpt kleinere beursgenoteerde bedrijven zinvoller jaarverslagen op te stellen

De Britse Financial Reporting Council heeft 1200 kleinere ondernemingen een brief gestuurd met adviezen hoe ze hun jaarverslagen kunnen verbeteren.
De CEO van de FRC wijst er in die brief nog eens op, dat investeerders rond dit soort bedrijven maar weinig informatiebronnen hebben, naast die jaarverslagen. Des te belangrijker is het, aldus de FRC, dat deze ondernemingen niet jaar in jaar oud hetzelfde stramien invullen met weinig zeggende informatie. 
 
Het is de taak van de FRC om de kwaliteit van de verslaglegging en verslaggeving in Groot Brittannië te verbeteren. Dat doen zij onder meer via hun  Corporate Reporting Review team. In Juni van dit jaar vroegen zij aan investeerders in het algemeen wat zij vonden van en zochten in de jaarverslagen van dit soort middelgrote ondernemingen.
Op basis van de toen ontvangen antwoorden heeft de FRC nu een document opgesteld met adviezen, hoe de informatieverschaffing verbeterd kan worden: Year end advice to preparers – smaller listed companies
Investeerders willen vooral weten hoe de cash flow gegenereerd wordt. De financiële rapportage moet helder zijn , vooral qua revenue recognition en ‘expenditure capitalisation’, hoe de kosten geactiveerd werden. En vooral moet het jaarverslag kort, begrijpelijk verwoord en evenwichtig van opbouw zijn. 
 
Ook in de financiële verslaggeving van Nederlandse bedrijven is over het algemeen nog niet veel vooruitgang te ontwaren, constateert de jury van de Henri Sijthoffprijs 2015. Misschien de FRC-brief vertalen?
Gerelateerde artikelen