FRC bezorgd over voortdurende dominantie Big Four bij FTSE350

De Britse Financial Reporting Council constateert dat 97,4% van de 350 grootste beursgenoteerde ondernemingen in Groot Brittannië door (een van) de Big Four ge-audit wordt – in weerwil van een record aantal roulaties.
In de eerste ‘state of the union’ van de FRC als toezichthouder op de accountantscontrole constateert de Raad dat ondanks de verplichte roulatie het aandeel van de Big Four in deze profijtelijke markt alleen maar gestegen is, van 96,7% naar 97,4%. En dat terwijl er liefst 150 aanbestedingen geconstateerd werden, enorm veel, vergeleken met het gemiddelde van 14 per jaar tussen 2007 en 2011.
 
“En alles lijkt erop te wijzen, dat er nog meer concentratie zal volgen in de PIE-markt,” aldus de FRC in een 68 pagina’s tellend rapport.
 
Ondanks de ‘concurrentieslag’ is er geen sprake van druk op het fee-inkomen van de accountants, blijkt uit de cijfers. De opgetelde ‘audit fee income’ van de Grote Vier steeg in 2014/2015 met liefst 4,6%.
 
Hoewel volgens de toezichthouder het vertrouwen in de controlewerkzaamheden iets verbetert, blijven er zorgen. Daarom zal de FRC veel aandacht blijven besteden aan het breed verspreiden en bevorderen van ‘best practices’, zoals de raad die bij de inspecties tegenkomt.
 
Gerelateerde artikelen