Fraude en fraudeurs: technologie helpt, en zwakke controls maken het gemakkelijk
KPMG ondervroeg 750 fraudeurs om een beeld te krijgen van wie ze waren, hoe ze te werk gingen en waarom ze het deden.
Het resulterende rapport, Global profiles of the fraudster: Technology enables and weak controls fuel the fraud, is een vervolg op eerder onderzoek in 2013. Naast forensischspecialisten werden ook 750 fraudeurs in 81 landen geanalyseerd en ondervraagd, waardoor een nog scherper beeld ontstaat van wie ze zijn en hoe ze te werk gaan.
Wie zijn toch die fraudeurs? Zijn er patronen te herkennen? Delen zij bijzondere kenmerken, die ons kunnen helpen fraude te voorkomen?
Uit de resultaten blijkt eens te meer dat ‘technologie’ zowel de goeden als de kwaden kan helpen. 24% van de fraudes werd gepleegd met behulp van moderne technologie; anderzijds wordt duidelijk dat we die technologie niet optimaal inzetten om te monitoren en fraude te bemoeilijken. In slechts 3% van de gevallen blijkt de fraude door security-software gedetecteerd te zijn! Terwijl in zes van de tien gevallen de boef gebruik maakte van inadequate controls.
Uit de resultaten komt het volgende fraudeursprofiel naar voren:
– Tussen de 36 en 55 jaar oud (69%)
– Vooral mannen (79%) maar het aandeel vrouwen is stijgende
– De fraudeur werkt in de organisatie (65%)
– En bekleedt een hoge positie (35%)
– Zij/hij is al lang in dienst (38% >6 jaar)
– Autocratisch (18%), volgens eigen zeggen gerespecteerd, drie maal zo vaak ‘vriendelijk van aard’ als “niet gerespecteerd’
– Werkt samen met iemand anders (62%)
– En begaat de fraude voor het geld (60%), uit hebzucht (36%) of ‘omdat het kon’(27%) …