Fraude bij Pels Rijcken blijkt groter dan gedacht

De fraude die is gepleegd door de voormalige bestuursvoorzitter van het advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken blijkt groter te zijn dan eerst werd gedacht. Ook de Staat is als cliënt in enkele zaken benadeeld. 

Dat schrijft demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een onderzoek door het acountantskantoor Deloitte. Pels Rijcken is ook het kantoor van de landsadvocaat, die de belangen van de Staat behartigt in rechtszaken.

Het gaat om vijf oudere dossiers die niet in het eerste verkennende onderzoek naar voren waren gekomen. De schade voor de Staat lijkt vooralsnog beperkt, maar het is volgens Grapperhaus "vanzelfsprekend ontoelaatbaar en ik neem dat hoog op. Het is van het grootste belang dat de juridische bijstand van de Staat in goede handen is.".

De betrokken notaris Frank Oranje is inmiddels overleden. Gebleken is dat hij grote geldbedragen heeft weggesluisd naar privérekeningen buiten het bedrijf, aldus de onderzoekers. Zij concluderen dat hij dat gedurende achttien jaar heeft gedaan. Er zijn geen aanwijzingen dat daar anderen bij betrokken waren of ervan afwisten.

Het prestigieuze kantoor heeft al maatregelen genomen om dit soort fraude tegen te gaan en er staan er nog meer op stapel. De minister zal zich over deze verbeteringen buigen. Ondanks de "ernstige feiten" is hij vooralsnog niet van plan om een andere landsadvocaat te kiezen, schrijft hij.

Naar de fraude wordt ook onderzoek gedaan door het Openbaar Ministerie en het Bureau Financieel Toezicht (BFT). De uitkomsten van het Deloitte-onderzoek worden daarin meegenomen.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen