Frankrijk gaat de Googles hard aanpakken

Geen tax-deals voor Google en soortgenoten, belooft de Franse minister van Financiën. Betaalden ze in Groot Brittannië 190 miljoen aan achterstallige belastingen, in Frankrijk misschien wel het tienvoudige.
Frankrijk gaat er met volle kracht in, in dat gevecht met Google, en als dat varkentje gewassen is kunnen andere bedrijven volgen, zo waarschuwt Michel Sapin in het weekend in een interview met Reuters. Google hoeft niet te denken dat ze er bij ons met een potje onderhandelen goed van afkomen, zoals in Engeland. 
 
Vorige week dinsdag werd het Parijse hoofdkantoor van de zoekgigant door een groot bataljon politiemensen en fiod-inspecteurs overvallen, in het kader van een grootschalig onderzoek naar ongewenste belastingontduiking door multinationals, die daartoe gebruik maken van profit shifting via een netwerk van Europese ondernemingen en firma’s. Op 18 mei werd eerder al McDonalds het slachtoffer van zo’n gewelddadig bezoekje.
 
Google zegt nog steeds volledig medewerking te verlenen aan de onderzoekingen – McDonalds weigert ander commentaar dan “wij zijn een van de grootste belastingbetalers van het land!”
Sapin zei dat hij niet zou kunnen zeggen om hoeveel achterstallige belasting het bij Google gaat, omdat de zaak ‘onder de rechter’  is. Maar een bron op het ministerie sprak eerder over bedragen in de orde van € 1,6 miljard alleen al van Google.
 
En, benadrukt Sapin: “wij sluiten geen deals met overtreders van de wet, zoals de Britten: wij passen hem gewoon toe, zonder aanzien des persoons."
 
Gerelateerde artikelen