Foutje Britse fiscus: man moet £14.301.369.864.489,03 belasting betalen

Giles Hembrough schrok zich een hoedje toen hij een brief van de Britse belastingdienst opende. Volgens het epistel had hij een belastingschuld van £14.301.369.864.489,03. Wel erg veel geld voor een medewerker van de spoorwegen.

Hembrough verwachtte wel een brief van de fiscus, aangezien hij de laatste tijd veel ‘tax errors’ had. Hij dacht dat het in dit geval wel om een update zou gaan. Maar nee, deze brief ging over een gewijzigde tax code. Met nogal ingrijpende financiële gevolgen.

De belastingdienst (HMRC) schreef: “Although we are changing your tax code you may still not pay enough tax by 5 April 2017. We think the amount you owe HMRC is £14.301.369.864.489,03. We will let you know if this amount is right when we look at your tax return for the year.”

Hembrough sloeg vervolgens maar eens aan het rekenen. Als het om een daadwerkelijke belastingaanslag zou gaan die hij zou betalen op basis van zijn huidige belastingpercentage, dan zou de aflossing van de schuld 369 miljoen jaar gaan duren.

Voor de zekerheid belde Hembrough toch maar even met de fiscus om door te geven dat zijn tax code foutief was. Toen een medewerkster van HMRC zijn gegevens erbij had gepakt zei die: “Oh that is a big amount.  It looks like someone has fallen asleep on the keyboard.”

Hembrough hoopt nu maar dat zijn tax code ook daadwerkelijk hersteld is naar de oude situatie.

Gerelateerde artikelen