FNV wil Europees minimumtarief in de winstbelasting van 25%

De FNV wil dat Nederland het voortouw neemt om een Europees minimumtarief in de winstbelasting te introduceren van 25%. ‘Dat voorkomt een ratrace naar de bodem en zorgt voor een eerlijkere bijdrage van multinationals aan de samenleving.’ Die oproep doet de FNV op de dag dat de Tweede Kamer debatteert over de aanpak van belastingontwijking door bedrijven.

FNV: ‘Uit onderzoek van SOMO, in opdracht van de FNV blijkt dat 150 grote Nederlandse multinationals 40% te weinig belasting betalen. Dat komt neer op €3 miljard per jaar. Dat doen zij veelal via belastingontwijking. Daardoor betalen burgers te veel belasting en is er minder geld voor goede publieke voorzieningen. De FNV roept het kabinet op om op te treden tegen de belastingontwijking. Meer Europese samenwerking door een gezamenlijk EU-tarief op de winstbelasting is belangrijk.’ 

Onlangs hebben minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes een oproep gedaan om de winstbelasting voor bedrijven juist te verlagen. De FNV vindt dit de omgekeerde wereld. ‘Hiermee wordt het slechte gedrag van multinationals, het ontduiken van belastingen, beloond. Eerst te weinig betalen, straks op een legale wijze lagere belastingtarieven, dat kan niet waar zijn’, zegt Leo Hartveld uit het FNV-bestuur. 

De Europese Commissie stelt voor dat multinationals publiekelijk moeten laten zien in welk land zij winst maken en waar zij belasting betalen. De FNV is groot voorstander van deze voorstellen en roept de staatssecretaris op deze voorstellen onverkort over te nemen. ‘Als de voorstellen worden ingevoerd zal direct duidelijk zijn welke bedrijven netjes belasting betalen en welke bedrijven het niet zo nauw nemen,’ aldus FNV.   

Gerelateerde artikelen