FNV wil einde aan schimmige financieringen bedrijven

Vakbond FNV wil dat sprinkhaaninvesteerders, die een bedrijf kaalplukken en dan weer verdergaan, wettelijk aan banden worden gelegd.

De vakbond zegt dat in reactie op de situatie bij HEMA, dat volgens FNV al jaren wordt "gebruikt als geldautomaat". "We moeten af van de hoge mate van schuldfinanciering. De schuldeisers bij Hema worden al jarenlang door de overheid gefaciliteerd", zegt vakbondsbestuurder Danielle Wiek.

FNV hekelt niet alleen de schuldenlast bij HEMA maar ook het gebrek aan waardering van het personeel. Door de hoge schulden ging de winkelketen op het loon van de medewerkers bezuinigen terwijl er wel werd geïnvesteerd in buitenlandse uitbreiding, stelt Wiek. Ze wijst daarbij ook op het feit dat er weinig mogelijkheid tot inspraak was voor het personeel.

Plannen om HEMA te redden waarbij personeel zou moeten investeren, raadt FNV af. Die plannen lijken "misschien sympathiek" maar spekken "uiteindelijk alleen de kas van Boekhoorn en de andere schuldeisers".

Inmiddels is bekend dat de directie van HEMA een akkoord heeft bereikt met de schuldeisers voor het verlagen van de schulden in ruil voor aandelen. Hiermee lijkt de rol van Marcel Boekhoorn, die de winkelketen in 2018 kocht, uitgespeeld. 
 

Gerelateerde artikelen