Flynth ziet overlevingskansen voor visserijsector

Meer samenwerking en uitbreiding van de werkzaamheden.

Flynth voorziet een compactere, maar veel meer doorontwikkelde vissersvloot. Deze visie is gebaseerd op een onderzoek van het accountants- annex advieskantoor naar de levensvatbaarheid van de beroepsvisserij. Dit in opdracht van de gemeente Urk, die zich grote zorgen maakt over de teloorgang van de sector.

Wil de visserijsector in Nederland overleven, dan is samenwerking tussen de nautische ondernemers noodzakelijk. In Schotland werken vissers al veelvuldig samen in coöperaties, aldus Flynt. Dit levert positieve resultaten op voor meer rendement. Ondernemers delen de kosten van innovatie.

Een ander alternatief dat uit het onderzoeksrapport naar voren komt, is een mogelijke uitbreiding van werkzaamheden voor vissers, bijvoorbeeld voor natuurbeheerd. Met de juiste meetapparatuur kunnen vissers het grootste natuurgebied van Nederland beheren, de Noordzee.

Verder kunnen vissers een belangrijke rol spelen in het onderhoud van windmolens op zee. Waar windturbines staan, is bovendien ruimte voor grote visbassins om jonge vis op te kweken.

Er wachten zware tijden voor de visserijsector

Gerelateerde artikelen