Flynth waarschuwt MKB-bedrijven voor Europese ontbossingswet
MKB-bedrijven die niet in hout handelen, krijgen extra tijd om aan de verplichtingen te voldoen van de nieuwe Europese ontbossingswet. Ze moeten nu voor 30 juni 2025 bewijzen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing. Het gaat daarbij om het gebruik van grondstoffen zoals soja, palmolie, hout, koffie en cacao.
- EUDR vereist grondige due diligence voor risicovolle producten
- Accountants cruciaal bij implementatie nieuwe duurzaamheidswetgeving
- Innovatieve dataverzameling en -verificatie nodig voor naleving
De Europese ontbossingswet treedt voor grote bedrijven en voor micro- en mkb-ondernemingen die in hout handelen in werking eind dit jaar (30 december).
Accountants- annex advieskantoor Flynth waarschuwt MKB-bedrijven om de komst van de Europese ontbossingswet serieus te nemen en nu al voorbereidingen te treffen. Het effect is het grootst op bedrijven die afhankelijk zijn van grondstoffen zoals hout, soja, palmolie, cacao en koffie.
Flynth heeft de belangrijkste gevolgen van de ontbossingswet voor het MKB op een rij gezet
- Verhoogde nalevingskosten
Het MKB moet investeren in systemen om de herkomst van grondstoffen te traceren en te verifiëren dat deze niet afkomstig zijn uit ontboste gebieden. Het implementeren van due diligence-processen, het inhuren van externe auditors en het bijhouden van rapportages zorgt voor hogere kosten.
- Complexiteit van toeleveringsketens
Voor MKB-bedrijven die verschillende tussenleveranciers hebben, is het lastig om de vereiste informatie te verzamelen en te verifiëren.
- Concurrentiepositie in gevaar
Grote bedrijven beschikken doorgaans over meer middelen om aan de nieuwe EUDR-eisen te voldoen. Het MKB heeft zowel minder financiële als menselijke middelen. Dit kan zorgen voor een nadelige concurrentiepositie, zeker als grote spelers snel kunnen voldoen aan de nieuwe regelgeving. - Risico op boetes en sancties
Bedrijven die niet kunnen aantonen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing, riskeren boetes en andere sancties. Een boete kan oplopen tot vier procent van de jaaromzet.
Voor bepaalde micro- en mkb-ondernemingen gelden enigszins versoepelde regels. Deze bedrijven hebben niet dezelfde due diligence-verplichtingen als grotere bedrijven, maar ze moeten wel kunnen aantonen dat hun producten voldoen aan de regelgeving.
Strenge due diligence-verplichtingen voor bedrijven
Om aan de EUDR te voldoen, moeten bedrijven een robuust due diligence-systeem implementeren. Dit omvat het verzamelen van gedetailleerde informatie over de herkomst van producten, inclusief precieze geografische coördinate. Vernvolgens moeten bedrijven een risicobeoordeling uitvoeren en, indien nodig, risicobeperkende maatregelen nemen. Deze verplichtingen stellen hoge eisen aan de interne controle- en rapportagesystemen van bedrijven, wat een aanzienlijke impact heeft op hun financiële en operationele processen.
Rol van accountants bij naleving en rapportage
Voor accountants brengt de EUDR nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Ze zullen een cruciale rol spelen bij het adviseren van cliënten over de implementatie van effectieve due diligence-systemen en het waarborgen van de nauwkeurigheid en volledigheid van de vereiste rapportages. Accountants moeten zich verdiepen in de specifieke eisen van de EUDR en hun expertise uitbreiden op het gebied van duurzaamheidsrapportage en supply chain management.
Uitdagingen bij dataverzameling en -verificatie
Een van de grootste uitdagingen voor bedrijven en hun accountants is het verzamelen en verifiëren van de vereiste gegevens. De EUDR vereist gedetailleerde informatie over de oorsprong van producten, wat vooral in complexe, internationale toeleveringsketens moeilijk kan zijn. Accountants zullen innovatieve methoden moeten ontwikkelen om deze gegevens te verzamelen, te verifiëren en te analyseren, mogelijk met behulp van nieuwe technologieën zoals blockchain of satellietbeelden.
Financiële implicaties en risicobeheer
De naleving van de EUDR kan aanzienlijke financiële implicaties hebben voor bedrijven. Naast de kosten voor het implementeren van nieuwe systemen en processen, moeten bedrijven rekening houden met potentiële boetes bij niet-naleving, die kunnen oplopen tot 4% van de jaaromzet in de EU. Accountants zullen hun cliënten moeten adviseren over de financiële risico’s en de noodzaak van adequate voorzieningen en risicobeheersingsstrategieën.