Fiscus wil internetadres kerken

De Belastingdienst heeft deze week een brief verstuurd naar kerkgenootschappen. In de brief vraagt de fiscus de kerkgenootschappen hun internetadres door te geven. Zelfstandige onderdelen van de kerkgenootschappen zoals kloosters en weeshuizen moeten ook hun internetadres doorgeven.

Voor de meeste algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) geldt sinds 2014 een publicatieplicht. Dit betekent dat deze instellingen bepaalde gegevens op het internet moeten publiceren die van belang zijn voor donateurs. Voor kerkgenootschappen en hun zelfstandige onderdelen, ook ANBI’s, gaat deze publicatieplicht op 1 januari 2016 in. Er geldt echter wel een aantal uitzonderingen met betrekking tot de gegevens die zij moeten publiceren.

De kerkgenootschappen en hun zelfstandige onderdelen kunnen gebruikmaken van het formulier ‘Opgaaf internetadres ANBI’. Ze moeten dit formulier vóór 1 december 2015 terugsturen. De Belastingdienst publiceert het internetadres vervolgens voor 1 januari 2016 in het programma ‘Anbi opzoeken’.

Gerelateerde artikelen