‘Fiscus wel degelijk eerder gewaarschuwd voor beveiligingslek’

De Belastingdienst is wel degelijk expliciet gewaarschuwd voor het beveiligingslek waarbij de gegevens van belastingbetalers gedurende drie jaar onvoldoende werden beschermd. Dat blijkt uit een vertrouwelijk document dat het tv-programma ZEMBLA in handen heeft gekregen.

Door het lek zouden gegevens van miljoenen belastingbetalers onvoldoende zijn beschermd. Uit het document blijkt dat de Belastingdienst al in maart 2015 op de beveiligingsrisico's werd gewezen.

Wiebes ligt donderdag in de Tweede Kamer weer onder vuur over de problemen bij de Belastingdienst. De bewindsman zei dat hij "zeer recent'' aanwijzingen heeft gekregen dat er "intern signalen zijn gegeven'', maar hij zei niet te weten of het om waarschuwingen ging voor problemen bij de beveiliging van data.

Wiebes beklemtoonde dat het nog helemaal niet zeker is dat gevoelige gegevens zijn gelekt: “Dat staat nog niet vast''. Hij wil de uitkomsten van een onderzoek afwachten.

ZEMBLA onthulde vorige week dat gevoelige gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven door de Belastingdienst gedurende drie jaar slecht werden beveiligd.

(ZEMBLA/ANP)

Gerelateerde artikelen