Fiscus staakt tijdelijke antifraude-tool

De opvolger van de gevreesde FSV is ook een ondeugdelijke speurder.

Ook de tweede tool die de Belastingdienst inzet om fraude op te sporen is gesneuveld. De fiscus heeft de Tijdelijke Signalen Voorziening (TSV) buiten gebruik gesteld. Dit nadat de Autoriteit Persoonsgegevens het instrument vorige week kraakte in een negatief advies. 

De TSV is te grofmazig, de wettelijke basis is vaag, het effect op fraudebestrijding is onduidelijk, het risico op loze beschuldigingen is groot en er is een risico op gebruik van onjuiste data. 

Het is alweer een zeperd van de Belastingdienst in haar pogingen om de opsporing van fraude te automatiseren. Twee jaar geleden sneuvelde de voorganger van de TSV, de Fraude Signalering Voorziening (FSV). Ook dat ding voldeed totaal niet aan de privacyregels. Tal van inwoners en ondernemers belandden onterecht op een zwarte lijst van de fiscus op verdenking van fraude. Dit nadat belastingambtenaren onrechtmatig persoonsgegevens verzamelden en verwerkten om fraude bij belastingaangifte te herkennen. 

Ook in de toeslagenaffaire is gebruikgemaakt van de FSV. Vorig jaar legde de AP de fiscus een boete op van 3,7 miljoen euro vanwege ongeoorloofd gebruik van persoonsgegevens.

Naar aanleiding van alle kritiek ontwikkelde de Belastingdienst een nieuw instrument, de TSV, en legde die voor aan de AP. Met als gevolg dat de fiscus ook voor dit examen is gezakt.

Met de jacht op fraude is het echter geenszins voldaan, aldus staatssecretaris Marnix van Rij aan de Tweede Kamer. "Risicoselectie in het toezicht blijft nodig. Door middel van risicoprofielen kan onderscheid worden gemaakt tussen groepen burgers om te bepalen waar extra toezicht nodig is. Discriminatie is en blijft verboden, maar niet elk onderscheid is discriminerend, wanneer er een rechtvaardigingsgrond voor is."

 

Gerelateerde artikelen