Fiscale wijzigingen per 1 januari 2015

Het ministerie van Financiën heeft de nieuwe belastingtarieven en veranderingen per 1 januari 2015 bekendgemaakt. De veranderingen komen voort uit het Belastingplan 2015, waarmee de Eerste Kamer op 17 december 2014 heeft ingestemd.

De belangrijkste veranderingen op een rij:

Inkomstenbelasting
De belangrijkste verandering in de inkomstenbelasting is het vervallen van een aantal heffingskortingen. Het gaat om de (aanvullende) alleenstaande ouderkorting, de ouderschapsverlofkorting en de aftrek voor het levensonderhoud van kinderen. Dit hangt samen met de vereenvoudiging van de kindregelingen.

Ook de werkbonus vervalt per 1 januari 2015. Dat geldt alleen voor mensen die op dat moment nog 61 jaar moeten worden. Bent op 1 januari 2015 61 jaar of ouder? Dan blijft u in aanmerking komen voor deze heffingskorting.

Loonbelasting
De grootste verandering in de loonbelasting is de verplichte invoering van de werkkostenregeling per 1 januari 2015. Vanaf 1 januari 2015 kunt u niet meer kiezen tussen de werkkostenregeling en de oude regeling van vrije vergoedingen en verstrekkingen.

Schenkbelasting
Op 1 januari 2015 eindigt de tijdelijke verruimde vrijstelling van de schenkbelasting voor de eigen woning. De vrijstelling gaat terug naar ? 52.752 per jaar en is dan weer alleen voor schenkingen van ouders aan kinderen.

Alle nieuwe tarieven en veranderingen staan in het pdfje ‘Wijzigingen in de belastingheffing met ingang van 1 januari 2015’.

Bron: Ministerie van Financiën

 

 

___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen