Fiscale voordelen groene investeringen mogelijk op de schop

Gaan groen beleggen en fiscale voordelen wel hand in hand? De kritiek op beleggen in groene projecten neemt toe. De vraag is of het allemaal wel echt zo groen is.

Beleggers in het toptarief van 52 procent kunnen hun groene investering opvoeren als extra aftrekpost. Dat maakt bepaalde projecten extra aantrekkelijk. Maar niet zelden lijken de projecten niet realiseerbaar. Zo kwamen afgelopen weekend in het Kamerik (Utrecht) beleggers bijeen die 30 miljoen euro in de bouw van duurzame mestverwerkingsmachines hadden geïnvesteerd. Slechts enkele machines zijn tot op heden geleverd. De beleggers vrezen voor hun geld én zijn bang belastingvoordeel mis te lopen.

Vereenvoudiging
De VEB zou veel klachten hebben ontvangen, en verschillende politieke partijen hebben hun kritiek geuit op de fiscale constructie. In december liet staatssecretaris Wiebes al weten onderzoek te doen naar het gebruik van de regelingen. Mogelijk worden verschillende regelingen zoals de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) in de toekomst samengevoegd.

Bron: FD.nl

Gerelateerde artikelen