Fiscale aspecten van bitcoins

Virtuele valuta, zonder wettelijke status en gebruikt zonder bemoeienis van welke centrale bank dan ook, worden desalniettemin door de IRS beschouwd als ‘property’. AICPA formuleert adviezen over de fiscale aspecten.
Bitcoin is een van de meest populaire virtuele valuta of ‘crypto-currencies’. Sinds 2009  kunnen bitcoins gebruikt worden om voor goederen en diensten te betalen. Maar bitcoins hebben enkele eigenaardigheden, zoals
  • Ze functioneren zonder dat er een centrale bank is die bijvoorbeeld de koers (mede) bepaalt
  • Ze hebben geen enkele officiële status als betaalmiddel
  • Maar dat betekent natuurlijk niet dat ze geheel aan de aandacht van de Belastingdienst van de VS  ontsnappen.
Overigens – als je op de site van onze eigen belastingdienst ‘bitcoin’ opzoekt krijg je 0 resultaten…
Voor certified professional accountants in de US is het inmiddels een gegeven, dat de IRS bitcoins beschouwd als bezit met een zekere waarde.
Naarmate de populariteit van de bitcoin groeide, kwamen er in de VS steeds meer overheden in het geweer, zoals het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), van het U.S. Department of Treasury, het New York State Department of Financial Services (DFS) en natuurlijk de IRS zelf.
Over de hele wereld breken regelgevers en toezichthouders zich nu het hoofd over de problemen die deze anarchistische ‘valuta’ voor de traditionele structuren en systemen opleveren.
 
In maart 2014 kwam de IRS al met Notice 2014-21, een notitie die in FAQ-vorm een aantal fiscale randvoorwaarden formuleerde. Dat de (waarde) van bitcoins beschouwd wordt als ‘property’ betekent bijvoorbeeld dat bitcoin-investeringen die langer dan een jaar in het bezit zijn van een belastingplichtige onderworpen zijn aan de capital gains tax, die lager is dan de inkomstenbelasting in de VS.
Minder prettig is dat bezitters van bitcoins nu ook verplicht zijn om ingewikkelde administraties bij te houden van hun bitcoin-transacties en ‘mining’ activiteiten. 
 
Het Tax Advocacy Team van het American Institute of CPAs, AICPA, begon na maart vorig jaar meteen in werkgroepen te werken aan nadere richtlijnen voor belastingbetalers en hun adviseurs. Een eerste reeks vragen die zij zich stelden en de antwoorden daarop zijn nu te lezen via 
Gerelateerde artikelen