Fiscaal beleid in de OESO-landen: van bezuinigen naar groei bevorderen

Eerste editie verschenen van jaarboek dat fiscale ontwikkelingen in de OESO-landen registreert en vergelijkt.

 Tax Policy Reforms in the OECD 2016  beschrijft en vergelijkt het fiscaal beleid van de verschillende landen, die lid zijn van de organisatie. In deze eerste editie, van wat volgens de OESO een lange reeks jaarlijkse overzichten zal worden, is vooral aandacht besteed aan de systeem-hervormingen in 2015, waaruit enkele algemene en bijzondere trends in het beleid van de lidstaten gedestilleerd worden.

De kern van de inhoud wordt gevoed vanuit de antwoorden die de lidstaten geven op de elk jaar aan hen toegezonden OECD Tax Policy Reform Questionnaire, die vraagt naar ingrepen in de belastingsystemen en –wetgeving,  inclusief de te verwachten effecten op de belastinginkomsten. De idee is dat de uitkomsten als ‘best (or worst) practices’ de lidstaten helpen bij de beleidsvorming.

De hervormingen in 2015 waren over het algemeen gericht op het stimuleren van de lokale economie, door verlaging van de belasting op arbeid en de vennootschapsbelasting. Daarmee wordt afstand genomen van de tendens die begon na de crisis van 2008, om BTW en de belasting van arbeid juist te verhogen. Wat verder opvalt is de beweging naar hogere belastingen op vermogen, en minder belangstelling voor fiscale milieuzorg – toch door de OESO aangewezen als ‘verantwoord fiscaal beleid’. Ook de invloed van BEPS doet zich algemeen gelden, stelt de OESO.

De grootste veranderingen, aldus het jaarboek, voltrokken zich vorig jaar in Oostenrijk, België, Noorwegen, Spanje en Nederland.

http://www.oecd.org/tax/tax-policy-reform-in-the-oecd-2016-9789264260399-en.htm

 

Gerelateerde artikelen