FIOD wil IMSI-catchers inzetten bij opsporing fraude

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) wil de bevoegdheid om IMSI-catchers in te zetten ten behoeve van de opsporing en het bestrijden van fiscale, financieel-economische en goederenfraude.

it blijkt uit de internetconsultatie ‘Bijzondere vergaring nummergegevens telecommunicatie’ die vandaag is gestart.

De FIOD heeft kenbaar gemaakt te willen beschikken over de bevoegdheid om apparatuur in te zetten, waarmee bepaalde identificerende signalen kunnen worden opgevangen. Dit besluit wijzigt daartoe het Besluit bijzondere vergaring nummergegevens telecommunicatie, teneinde een juridische basis te scheppen voor het gebruik door de FIOD van dit soort apparatuur (actieve scanapparatuur of IMSI-catchers). Die technologie kan een prepaid-mobieltje herkennen, zodat deze kan worden gevolgd en afgeluisterd. Tot nu toe was de FIOD voor het gebruik van dit soort apparatuur afhankelijk van de Nationale Politie.

Prepaidtelefoons worden vaak gebruikt door criminelen, die de prepaidkaart en het telefoonnummer korte tijd gebruiken en dan weggooien. Om dergelijke toestellen af te luisteren is speciale apparatuur nodig. 

Gerelateerde artikelen