FIOD doet inval bij bouwbedrijf Strukton

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft een inval gedaan bij bouwbedrijf Strukton.

Aanleiding is een metroproject in de Saudische hoofdstad Riyad waar het dochterbedrijf van het beursgenoteerde concern Oranjewoud aan meebouwt.

Strukton laat weten volledig mee te werken aan het onderzoek. Het is niet direct duidelijk of de FIOD stukken heeft meegenomen bij de inval.

Strukton maakt deel uit van een consortium dat drie van de zes metrolijnen van een volledig automatisch en onbemand metrosysteem in Riyad aanlegt. De totale waarde van dat project is 6 miljard euro, het aandeel van Strukton is 1 miljard euro.

Eerdere zorgen
Er bestonden al twijfels over de gang van zaken bij dit project in Riyad, meldt de NOS. Dat was voor accountantskantoor PWC zelfs reden om het jaarverslag van 2016 niet volledig goed te keuren.

In dat jaarverslag gaat Strukton zelf in op een overeenkomst met een lokale agent, die het bedrijf in de arm nam om het project ter plaatste te ondersteunen. Deze ondersteuning werd bij de start van het project noodzakelijk geacht gezien de omvang van het project en omdat Strukton geen enkele ervaring had in Saudi-Arabië.

Het inzetten van de agent op deze manier is niet zonder risico, weet het bedrijf zelf ook. Het ziet een verhoogd risico op het gebied van corruptie als "inherent aan deze contracten". De directie van Strukton concludeert vervolgens zelf, samen met een ingehuurde externe accountant, dat er nog wel 'verbeterpunten' zijn op het gebied van anti-corruptie en integriteit.

Na onderzoek concludeert Strukton dat het voorzichtiger had kunnen zijn met het agentencontract, maar voor corruptie of valsheid in geschrifte worden geen concrete aanwijzingen gevonden.

Voor accountant PWC is dat echter moeilijk te controleren. Omdat de werkzaamheden van de agent niet gedocumenteerd zijn, heeft het kantoor daarover "geen voldoende en geschikte controle-informatie kunnen verkrijgen."

Het jaar erop keurt de accountant het jaarverslag wel goed. Zelf zegt Strukton in het jaarverslag van 2017: "Er zijn interne controles gedaan en onderliggende documentatie is opgebouwd om toekomstige of reeds uitgevoerde activiteiten van agenten te onderbouwen (notulen, e-mails, brieven)." 

Of dit ook de aanleiding is voor de FIOD om nu een inval te doen, is niet duidelijk. Het OM doet geen uitspraken over lopend onderzoek.

Gerelateerde artikelen