Finter Bank Zurich betaalt boete van $5.41 miljoen voor hulp bij belastingontwijking

Daarmee is Finter al de vierde Zwitserse bank, die de Amerikaanse Belastingdienst verklapt op welke manieren zij welke Amerikaanse staatsburgers hielp belastingen te ontwijken.
Zwitserse banken kunnen – nog duurder uitvallende – rechtszaken voorkomen, door de US uit vrije wil te vertellen welke zaken zij doen met haar burgers en vrijwillig inzicht te geven in hun bankrekeningen. De enige banken die van deze deal uitgesloten zijn, een tiental tot dusverre, zijn al als verdachte aangemerkt en worden vervolgd.
 
BSI SA, een van de grootste private banks in Zwitserland, was de eerste die op deze manier vervolging in de VS vermeed. Zij betaalde $211 miljoen  en bekende ongeveer 3500 US rekeninghouders te herbergen met een totaal tegoed van $2,78 miljard in 2008. Credit Suisse AG betaalde al ruim 2,5 miljard dollar, vorig jaar, Vadian Bank kwam weg met een boete van $4,2 miljoen. Een fors aantal banken onderhandelt momenteel over de hoogte van hun vrijwillige bijdrage aan de US staatskas. 
 
Finter heeft toegegeven, dat zij tussen 1958 en 2011, “wisten of hadden moeten weten, dat het hoogst waarschijnlijk was dat US citizens, die in die periode bij Finter een bankrekening openden, niet ‘compliant’ handelden aan de Amerikaanse belastingwetgeving". De bank erkende bovendien, dat zij deze klanten actief hielp in hun wetsovertreding door toe te staan dat rekeningen geopend werden op naam van pseudo-bedrijven of zelfs alleen in de vorm van al dan niet gecodeerde nummerrekeningen, waardoor geen forensische ‘paper trails’ achterbleven. En de bank had er geen enkele moeite mee, om voor deze rekeningen ook debit en credit cards uit te geven. 
 
Dat resulteerde in 2008 in 283 verdachte rekeningen met een totaal tegoed van $235 miljoen, ofwel 5% van de ‘assests under management’ van de bank. Na 2008 begon Finter ook onduidelijke rekeningen van andere Zwitserse banken over te nemen. 
 
Gerelateerde artikelen