Financial Transaction Taxes in the European Union

De EC vat de huidige stand van zaken rond de financiële transactietaks samen.
In 2011, kwam de Europese Commissie met een voorstel  voor een EU-breed stelsel van ‘financial transaction taxes’ de financiële transactietaks (FTT). De reacties van de lidstaten (unanimiteit was vereist) verschilden nogal: elf staten vonden het een goed idee (later viel Estland af), België en Griekenland hadden al een eigen FTT en Frankrijk en Italië hebben inmiddels eigen FTT’s ingevoerd.
 
Nederland heeft eind vorig jaar tegenover de Oostenrijkse minister van Financiën, Hans Jörg Schelling, die de onderhandelingen tussen de eurolanden over de financiële transactietaks (FTT) leidt, gezegd best na te willen denken over zo’n speciale heffing op financiële transacties – met een uitzonderingspositie voor de pensioenfondsen.
 
Intussen duren de discussies over een gezamenlijke aanpak voort. In een nieuw paper van de Europese Commissie wordt de recente literatuur over het effect van een FTT geïnventariseerd en besproken. Ook worden de voorstellen ter zake van de Commissie nog eens uitgebreid uit de doeken gedaan.
 
Gerelateerde artikelen