Financial Reporting Council: alternatieve performance-kengetallen zijn een rommeltje

In 78% van de gevallen blijkt de ‘alternatief berekende’ winst hoger dan die volgens IFRS geweest zou zijn.

Ondernemingen die per se alternatieve prestatiemaatstaven willen gebruiken in hun financiële rapportages moeten die strakker definiëren en beter uitleggen waarom ze deze willen gebruiken, constateert de Britse waakhond in een ‘thematic review’ over deze steeds breder aanhang krijgende gewoonte.

Het corporate reporting review (CRR) team van de FRC bestudeerde een aantal recente berichten en verslagen, nadat enkele stakeholders hun zorgen hadden geuit over de betrouwbaarheid van de inhoud en toon van de (pers)berichten. In juli werden de Guidelines on Alternative Performance Measures van de European Securities and Markets Authority (ESMA) van kracht.

Hoewel er in de onderzochte rapportages vaak wel definities voor de gebruikte Alternative Performance Measures ( APM’s) gegeven werden, en niet direct gesproken kon worden van misleiding, was de FRC niet tevreden. De uitleg die gegeven werd over de redenen om de APM’s te gebruiken verschilden nogal, en zeker bij de kleinere ondernemingen was deze uitleg vaak achterwege gelaten.  Geregeld hielden de bedrijven het bij algemeenheden als “these figures better reflect performance of continuing businesses”, of “this [measure] reflects the way the business is managed and how the directors assess the performance of the grou”. Ook vaak gebruikt: “adjustments to results have been presented to give a better guide to business performance”.

De FRC keek vooral naar de manier waarop de winstcijfers gepresenteerd werden. In 90% van de onderzochte rapportages werden APM’s gebruikt, en in 78% bleek de alternatief berekende winst hoger dan wanneer deze puur volgens IFRS-standaarden berekend zou zijn geweest. Bovendien bleek dat de gebruikte uitleg ( en toepassing) van de alternatieve maatstaven nauwelijks consistent was.

De toezichthouder belooft ook de komende jaarverslagen extra kritisch te zullen inspecteren op hoe dergelijke alternatieve prestatiemaatstaven gebruikt, onderbouwd en uitgelegd worden.

De review van (het gebruik van) alternatieve prestatie-indicatoren leest u via frc.org.uk.

Gerelateerde artikelen