Finance teams voelen zich onder druk gezet om regels te omzeilen

Financials voelen steeds vaker druk om hun ethische normen overboord te zetten, volgens een wereldwijd onderzoek onder accountants in business.
Drie van de tien deelnemers aan een enquete van CIMA zeggen  die druk persoonlijk ervaren te hebben, aanzienijk meer dan in 2012 toen hetzelfde onderzoek gedaan werd.
 
Het Managing Responsible Business 2015 rapport geeft allerlei voorbeelden, variërend van schandalen in de Londonse financiële wereld tot de onderzoeken van voetbalorganisatie FIFA en de ramp met de Rana Plaza textielfabriek in Bangladesh in 2013.
 
Het vaakst worden genoemd, de druk om de boeken te verfraaien, het gedwongen opvrolijken van data ten gerieve van de tevredenheid van aandeelhouders, en sturing bij het toekennen van contracten.
 
In de VS worden dezer dagen record-boetes uitgeschreven op grond van de US Foreign Corrupt Practices Act (FCPA). 
 
“Veel financials volen zich gedwongen om slecht of kwalijk werk van hun collega’s te verzwijgen of zelfs te dekken – of om zelf onethisch te handelen. Er is nog steeds sprake van een ethische crisis in het bedrijfsleven, en we kunnen ons niet veroorloven om daar luchtig over te doen, als ging het alleen om wat compliance-probeempjes,” aldus Tanya Barman, Head of Ethics bij CIMA. 
 
Gerelateerde artikelen