Fietsfabrikanten profiteren van afschaffing bedrijfsfietsenregeling

Het verdwijnen van de bedrijfsfietsenregeling heeft geleid tot een run op fietsen. Dit meldt de site NU.nl.

De stormloop op bedrijfsfietsen die eind vorig jaar plaatsvond, heeft fietsfabrikanten fors meer omzet opgeleverd.  In november 2014 werden twee tot drie keer zoveel bedrijfsfietsen verkocht in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder, zo liet directeur Bob Dijksma van Nationale Fiets Projecten (NFP) eerder weten aan NU.nl. NFP verzorgt voor ruim vijfduizend bedrijven de fietsregeling.

Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek merkte de stijging op. Consumenten gaven in november 3,4 procent meer uit aan duurzame goederen dan een jaar eerder, onder meer dankzij de "eindejaarsrun op de voordelige fiets", aldus het statistiekbureau.  Terwijl marktleider Gazelle zijn verkopen in het vierde kwartaal flink zag toenemen, lag de omzet van stadsfietsenbouwer Vanmoof in de laatste twee maanden van het jaar zeven keer hoger dan een jaar eerder, zo laten de bedrijven desgevraagd weten aan NU.nl.

Het was voor werknemers de laatste kans om nog te profiteren van de voordelige bedrijfsfietsenregeling, waarmee fietsen met een fiscaal voordeel van maximaal 52 procent konden worden aangeschaft.

Sinds 1 januari 2015 vallen bedrijfsfietsen onder de werkkostenregeling. Werkgevers kunnen volgens dat systeem 1,2 procent van de totale loonsom fiscaal onbelast besteden aan werknemersvergoedingen zoals kerstpakketten en bedrijfsfeestjes. Ook de fiets van de zaak valt hieronder, maar deze moet dus concurreren met andere vergoedingen.

Gerelateerde artikelen