Feminiene waarden in finance: bouwen aan een duurzame en gelijkwaardige toekomst

Hoe bereiken we meer gelijkheid en diversiteit in de financiële wereld? En wat betekent dat nu écht?

Door Emma Sonnevelt

Op vrijdag 30 juni organiseerde VRC – Vereniging van Registercontrollers een Female Empowerment Masterclass. In het Amstel Boat House in Amsterdam kwam een mooie groep vrouwelijke leden van de VRC samen.

De middag stond in het teken van het versterken van vrouwen in hun professionele carrière en het bevorderen van gelijkheid en diversiteit in de financiële wereld. Er werden ervaringen gedeeld, gedebatteerd (over bijvoorbeeld: hoe kan meer gelijkheid in het werkveld gerealiseerd worden? Begint dit al bij de opvoeding?) en er werd bovenal genoten van het samenzijn met andere vrouwen in hetzelfde vakgebied.

& Female Capital, een executive search bureau dat exclusief vrouwen plaatst om een bijdrage te leveren aan meer diversiteit aan de top van organisaties in Nederland, organiseerde samen met de VRC het event waarbij zij de middag een waardevolle invulling gaven met sprekers, waaronder Masha Trommel, een bekende expert op het gebied van feminine leadership. 

Van ego naar eco…
Masha deelde direct haar belangrijkste boodschap met ons: “we moeten een transitie maken van ego naar eco. Waarom is dat van belang? Diversiteit aan de top leidt tot meer feminiene waarden in de top, wat resulteert in kwalitatief betere beslissingen én meer duurzame uitkomsten voor en in de organisatie. Het is vervolgens mogelijk om de transitie te maken ‘van ego naar eco’ en van een korte termijn winst naar een duurzame lange termijn visie. Dat maakt het ontzettend van belang… Want alleen dan kunnen organisaties toekomstbestendig zijn.”

Maar hoe zetten we deze transitie in gang?
Allereerst moeten we op persoonlijk level erkennen dat een ieder van ons masculiene en feminiene kwaliteiten heeft. Masha deelde met ons een overzicht van masculiene en feminiene kwaliteiten: 


 
Mét de notitie dat het eenzijdig toeschrijven van deze kwaliteiten aan enkel mannen of vrouwen veel te kortzichtig en achterhaald is.  

Masha: “Zowel mannen kunnen empathisch en zorgzaam zijn en vrouwen daadkrachtig, assertief of ambitieus. We zullen ons moeten bevrijden van deze krappe hokjes waar we in geduwd zijn. Vervolgens moeten we op maatschappelijk level inzien dat we masculiene waarden meer succesvol hebben gemaakt ten opzichte van feminiene waarden, terwijl de huidige crisis op crisis laat zien wat er gebeurt als gevolg van het feit dat we feminiene waarden hebben degradeert. Om de transities te realiseren zullen we dit moeten herstellen en dit vraagt iets van ons op persoonlijk niveau, op organisatie niveau en maatschappelijk niveau.”

Change agents
Masha moedigt vrouwen aan een actieve te spelen en meer de rol van ‘change agent’ aan te nemen: “Zorg dat je op persoonlijk niveau zowel je masculiene als de feminiene kwaliteiten goed hebt ontwikkeld. Bekijk dan hoe je feminiene waarden weer in de kern van de organisatie kan brengen. Juist vanuit financiën en met een financiële onderbouwing kun je met een 360 graden blik laten zien wat het op de lange termijn oplevert als je duurzaamheid of family friendly policy centraal zet, inclusief de kwalitatieve lange termijn winst. Een geschikte plek om organisaties mee te nemen in een koerswijziging.”
 
Het belang van een vrouwennetwerk
Ook een vrouwennetwerk kan een belangrijke rol spelen in het aanjagen van transities zoals diversiteit en inclusie, gelijkwaardigheid en duurzaamheid. Bijvoorbeeld: Wanneer je met een vrouwennetwerk een sterke visie kunt creëren over de strategie van een organisatie om een gelijke verdeling in de top te realiseren en welke belangrijke stappen hiervoor nodig zijn, dan kan dit veel impact maken.

Masha: “Juist in een masculiene sector is het belangrijk om een vrouwennetwerk goed neer te zetten en de kansen er van te benutten. Enerzijds om goede rolmodellen om je heen te verzamelen, maar ook om bijvoorbeeld door middel van een goede strategie versneld een cultuur verandering te realiseren, zodat vrouwen net zo goed worden aangetrokken door die sector.”

Verandering van het systeem
De middag werd afgesloten met een mooie boodschap van Dianna Bevelander:

Emma Sonnevelt is programmamanager bij NBA Opleidingen
 

Gerelateerde artikelen