FEE reageert op OESO-discussiestuk over waar BTW geheven zal worden over B2C-diensten

De Federatie is in principe voorstander van BTW-heffing op geleverde diensten in het land van de ontvanger van die diensten.
De FEE (Fédération des Experts-comptables Européens – Federatie van Europese Accountants) heeft gereageerd op de discussie die door de OESO gestart is rond het thema ‘waar heffen we BTW over de levering van diensten en andere ‘intangibles’ door bedrijven aan consumenten in meerdere landen’. 
De OESO publiceerde een ‘discussion paper’over deze nijpende kwestie in het kader van haar bredere streven naar richtlijnen die dubbele belastingheffing én onbedoeld oninbare belastingen op toegevoegde waarde/sales tax zullen moeten voorkomen. 
 
Het voorstel in de betreffende stukken houdt in, dat BTW voortaan geheven zal worden op basis van het ‘destination’ principe: oftewel BTW wordt betaald in het land waar de ontvanger van de dienst in kwestie resideert, en niet in het land waar de leverancier is gevestigd. 
De FEE stelt zich nu achter dit principe; net als zij zich schaart achter het principe dat bij ‘face-to-face’ diensten (waar en wanneer zowel leverancier als ontvanger fysiek aanwezig zijn) de plek waar de levering plaats vindt, bepaalt van waaruit BTW-heffing plaats zal vinden. 
 
Wel waarschuwt de FEE dat uitwijkmogelijkheden moeten bestaan voor situaties waarin onbedoelde problemen voor leveranciers zullen optreden, bijvoorbeeld wanneer iemands ‘normal residence’ moeizaam vast te stellen is – geen uitzonderlijke situatie door het vrij verkeer van personen binnen de Unie. 
 
Gerelateerde artikelen