FEE publiceert update overzicht indicatoren audit-kwaliteit

De Federation of European Accountants komt met een aangepaste versie van haar Overview of Audit Quality Indicators Initiatives.
In dit document (van 29 pagina’s) wordt een overzicht gegeven van de verschillende  ‘audit quality indicators’of  AQIs, zoals deze ontwikkeld zijn door een negental internationale organisaties, zoals toezichthouders, beroepsorganisaties en accountantskantoren.  
 
Ook wordt uitgelegd en geïllustreerd hoe deze AQIs  onderling verschillen: sommige zijn rule-based, andere principle based; ze kunnen kwantitatief of kwalitatief zijn gericht, de ene set wordt geacht confidentieel te zijn, de andere kan gebruikt worden om zich transparant te onderscheiden.
 
Met deze publicatie biedt de Federation of European Accountants een Europees perspectief  op de discussie over de kwaliteit van de accountantscontrole, zoals die wereldwijd gevoerd wordt.
AQIs kunnen inderdaad de vergelijkbaarheid en transparantie van audits en accountantskantoren bevorderen.  En aangezien de objecten van dergelijke audits steeds vaker mondiaal opereren,  is een internationale verzameling en vergelijking van verschillende AQI-systemen heel nuttig, zo niet noodzakelijk. Zeker tot er eens een mondiaal geaccepteerde standaard voor de kwaliteit van de accountantscontrole gerealiseerd wordt. 
 
Gerelateerde artikelen